Kjøpsguide

Biljardbordets størrelse & størrelse på rommet
Biljardbord begynte å lages i land der måleenhetene ”tomme” og ”fot” brukes. Derfor blir målene litt rare når de oversettes til cm. Tanken var at spilleyten på et 9 fots biljardbord skulle være akkurat 100x50 tomme, noe som blir 254x127cm. Idag tilverkes til og med mindre bord, (f.eks. 7 og 8 Fots) men skal det væra et ekte matchbord kreves det at det er 9 fot.
Størrelse på spilleytenOversatt i cmStørrelse på hele bordetRek. størrelse på rommet
6 fot160 x 80 cm210 x 124 cm450 x 370 cm
7 fot198 x 99 cm231 x 132 cm488 x 389 cm
8 fot224 x 112 cm257 x 145 cm514 x 402 cm
9 fot254 x 127 cm287 x 160 cm544 x 417 cm

Størrelse på rommet

Størrelsen på rommet der biljardbordet skal stå i er avgjørende for valget av størrelsen. Har du ett stort rom, er det rekommenderet å fylle ut det med et 9 fots bord, mens ett 8 fots bord gir bedre spill i ett lite rom. Rent prismessigt er det ikke så stor forsjell.
Størrelse på rommet

MDF

Laminat – Et billigere bord er ofte tillverket av laminat. Dette innebærer at en sponskive eller MDF (Medium Density Fiberboard) brukes under en laminert utside. Dette gir et relativt fint utseende, men ikke så bra holdbarhet. Fremfor alt bruker det å være vanskelig å få skruer å gjenge fast i det dårligere treet.

Massivt tre

De beste bordene er helt igjennom tillverket av massivt tre. Tresortene kan variere mellom ulike sorter som: Eik, Lønn, Ask, Mahogny, Kirsebær mm. For spille egenskapene har det ingen betydning på hvilken sort tre bordet er gjort av, det viktige er at det er massivt tre.

MDF

Skiferskive

Før i tiden tilverket man skiven av marmor. Idag har man alikevell insett at en skiferskive er minst like bra, men billigere å framstille.

Skiven skal helst være oppdelt i 3 deler. Dels for at transporten blir enklere, men mest for at man får en nøyaktig utgjevning. Bordet blir altså rettere.

Er du ute etter et ordentlig biljardbord med meget gode spillegenskaper – så skal du investere i et biljardbord med skiferplate! Tykkelsen kan variere men majoriteten av alle våre biljardbord leveres med 20-25 mm presisjonsslipt skiferplate.

Skiferplatene har vanligvis ikke noe merke, men i Europacupen brukes et merke som heter "Rasson". Hvis du vil ha det beste, bør du satse på et bord med "Rasson" skiferplate.
Biljardduk

Biljardduk

De viktigste egenskapene en biljardduk skal ha er: gode spillegenskaper og svært god holdbarhet! Vi synes at en bra biljardduk skal være laget av ull/nylon, der ull står for gode spillegenskaper og nylon for en slitesterk duk. Andelen av ull kan variere mellom 60-90 prosent, men en bra tommelfingerregel å ha i minnet er at jo mer ull en biljardduk inneholder, desto raskere blir spillet på duken. Tettheten på biljardduken påvirker også kvaliteten. Det er vanlig å måle tettheten i "oz/m2" (ounces/squaremeter) – jo høyere siffer, desto bedre. Rundt 20 oz anbefales. På Biljardbolaget.no kan du kjøpe biljardduker i flere forskjellige farger slik at det samsvarer med både biljardbordet og øvrig innredning.

Husk::

  • Biljardduk skal være laget av ull/nylon
  • Jo mer ull en biljardduk inneholder, desto raskere blir spillet på duken
  • 20 oz i en biljardduk er OK

Vanter

Et biljardbord består av seks vanter (kantene på et biljardbord). På kortsiden sitter en vant, og på langsidene sitter fire. Det er mot vantene ballene spretter og det er derfor viktig at de er riktig laget og består av riktig materiale. Selve vanten er laget av gummi, og sitter lengst ut på et stykke tre som deretter blir festet til skiferplaten. Trestykket bør helst være laget av solid tre og forsterket med ordentlig laminat for ekstra holdbarhet. Utenpå gummivanten kler man så på vanteduken. Sørg for at du får ferdigkledde vanter til ditt biljardbord, fordi det er svært tidskrevende å gjøre dette selv. Angående selve gummivantene er det først og fremst viktig at de er laget av 100% naturgummi. Da får du best sprett. Det er også viktig at profilen på vantene er riktig. K66- eller K55-vanter er vanligst, og profilen på dem er laget for at 57 mm biljardballer (standardstørrelse) skal få optimal sprett. Ved bestilling av biljardbord fra Biljardbolaget.no leveres alltid vantene ferdigkledd (da det ellers er en svært krevende jobb som tar tid). Du kan også være sikker på å få vantene i 100% naturgummi og riktig profil.

Montering av biljardbord

Trenger du hjelp med montering, har vi kontakt med profesjonelle montører over hele Norge. Skal du montere et skiferbord på egen hånd, finner du en hurtigguide under montering .